Wil je jouw gerechten van een zoete smaak voorzien, maar wil je voor de verandering eens een keer geen gebruik maken van geraffineerde suikers zoals kristalsuiker of basterdsuiker? Dan bestaan er gelukkig voldoende alternatieve opties waar je uit kunt kiezen. Hieronder zullen we vier mogelijke zoetstoffen behandelen. Lees snel verder!
Stevia
Hoewel veel mensen in de veronderstelling zijn dat stevia geen natuurlijke zoetstof is, is het dat toch wel echt. Stevia wordt namelijk gewonnen uit de bladeren afkomstig van de Zuid-Amerikaanse Stevia Rebaudiana struik die onder meer groeit in Brazilië en Paraguay. De bladeren van deze plant hebben een zoete smaak dankzij de aanwezige steviolglycosiden. Stevia is maar liefst 50 tot 300 keer zoeter dan suiker waardoor je er minder van nodig hebt. Ook bevat stevia geen calorieën waardoor het geen dikmaker is. Te koop in vloeibare vorm en poederextract.
Honing
Honing kennen we allemaal als het stroperige goedje dat geproduceerd wordt door bijen. Honing is een stroperige en vloeibare substantie dat veel antioxidanten bevat. Deze antioxidanten beschermen je lichaam tegen onder meer infecties, ontstekingen en bacteriën. Ook bevat honing sporen van vitamines en mineralen. Toch is het aan te raden om honing met mate te nuttigen. Het bevat namelijk nog steeds fructose en is daardoor niet geheel onschadelijk voor onze gezondheid.
Agavesiroop
Agavesiroop wordt gewonnen uit de agave-plant en kan, hoewel het een tikkeltje dunner is, vergeleken worden met honing. Agavesiroop laat zich gemakkelijk oplossen en wordt veelal gebruikt door veganisten ter vervanging van honing. Hoe donkerder de kleur van de agavesiroop, hoe sterker de smaak over het algemeen is. Agavesiroop is dan ook in verschillende tinten te koop en kan goed gebruikt worden in smoothies en als topping voor bijvoorbeeld pannenkoeken of ontbijtgranen. Kijk uit dat je niet teveel gebruikt want het is zo’n 30 procent zoeter dan suiker. Ook is het aan te bevelen om te kiezen voor de rauwe, biologische variant, bijvoorbeeld van Naturaplaza. Deze is wel iets duurder, maar dan weet je ook zeker dat je geen sterk bewerkte agave in huis haalt.
Ahornsiroop
Ahornsiroop ontstaat door het sap van esdoorns gedurende een bepaalde tijd te laten koken. Het is een dikke vloeistof die helaas wel rijk is aan suiker maar daarnaast ook een grote hoeveelheid mineralen en diverse antioxidanten bevat. Zo bevat het onder meer ijzer, zink, kalium en calcium. Ahornsiroop is hierdoor gezonder dan gewone ‘standaard’ suiker maar moet nog wel steeds met mate gebruikt worden. Hetzelfde geldt overigens voor kokosbloesemsuiker, ook wel kortweg kokossuiker of kokospalmsuiker genoemd, dat gemaakt wordt van het sap van de kokospalm.