Als ondernemer wordt jij ook beïnvloed door de hoge energierekening. Welke energiezuinige maatregelen kun je zelf treffen in je bedrijfspand zonder je personeel teveel te belasten? Dat vertellen we je graag in dit nieuwe blog.
1. Eigen energie opwekken
De gemakkelijkste manier om energie te besparen, is om het zelf op te wekken via zonnepanelen. Als het bedrijfspand in eigen bezit is, kun je via zonnepanelen een groot deel van je eigen energie opwekken. Daarnaast zorgen de zonnepanelen voor verschillende belastingvoordelen en subsidies.
Hoeveel energie je kan opwekken met eigen zonnepanelen is afhankelijk van het oppervlakte van het dak, de zonuren en hoeveel zonnepanelen je wilt financieren. Daarom is het handig om voor het leggen van de zonnepanelen een expert in te huren die het rendement precies kan voor berekenen. Gemiddeld wekt een zonnepaneel van een vierkante meter ongeveer 120 kilowattuur aan elektriciteit op in een jaar.
Alle elektriciteit die je teveel opwekt, kun je vervolgens weer terugleveren aan het net. Dit overschot wordt terugbetaald in een terugleververgoeding door de energieleverancier.
2. Extra isoleren (purschuim)
Het bedrijfspand kan veel energie lekken door een slechte isolatie. Daarom is het verstandig om voor de winter nog te investeren in extra isolatie van de spouwmuren, het dak of de vloer. Isolatie wordt veelal gedaan met purschuim. Purschuim is zeer effectief doordat het ook in de kleine kieren en hoekjes kan komen en ook daar kan isoleren. Zo weet je zeker dat je bedrijfspand optimaal geïsoleerd is.
Als eerste is het belangrijk om te kijken of er een goede dakisolatie is. Warmte trekt naar boven en bij slechte dakisolatie verlies je daar dus veel warmte. Als de dakisolatie in orde is, kun je veel winnen door je te focussen op spouwmuurisolatie. Spouwmuurisolatie is vaak slecht tot niet gedaan bij bedrijfspanden van voor 1980. Als laatste kun je kijken naar de mogelijkheden van vloerisolatie.
3. Deurdrangers installeren
Soms moet je je medewerkers een handje helpen in het besparen van energie. Daar zijn deurdrangers erg handig voor. Door op iedere deur een deurdranger te installeren, wordt deze deur automatisch gesloten. Zo blijven deuren niet onnodig lang openstaan waardoor verwarmde ruimtes snel afkoelen. De deurdranger zorgt er ook voor dat de verwarming uitgezet kan worden in ruimtes die niet actief gebruikt worden. Zo bespaar je een hoop elektriciteit bij dagelijks gebruik.
4. Duurzaamheid binnen de bedrijfscultuur (apparaten uit bij weggaan)
Het is belangrijk om als eigenaar van duurzaamheid een speerpunt te maken binnen de bedrijfscultuur. Dit kun je doen door een speciale duurzaamheid vergadering te houden en met elkaar verschillende initiatieven te bedenken, zoals LED lampen en het volledig afsluiten van computers en elektrische apparaten wanneer het pand verlaten wordt. Er kan door de jaren heen bij medewerkers ingeslopen zijn dat ze hun computer alleen maar op hibernate zetten. Door actief te wijzen op het volledig afsluiten van de computer, wordt duurzaamheid een gezamenlijk thema binnen het bedrijf.