naam
carla
Carla Hinnen
john
John van der Velden
boten-industrie
Tanja Koelemij
thea
Thea van Rijn
janpeter
Jan Peter van Opheusden
janpieter
Jan Pieter van den Bos
cow-red-white-only
Bart Fagel
zondertitel
Truus Kraneveldt
dans1
Anno Ruemkens
concert
Matthieu Wouters
defilosoof
Arnold Jongkind
muziekwijk
Sylvia Heerschop
henk
Henk Vermij
schaalfusion
Glaskunst
wijnmolenstraat-dordrecht
Rob Jacobs
zonder-titel-nr5
Joséphine Verbist
heyboer1
Anton Heyboer
Marlene Dumas

Marlene Dumas

Marlene Dumas (Kaapstad, 3 augustus 1953) is een in Zuid-Afrika geboren schilder die sinds 1976 in Amsterdam woont en werkt, zodat ze als een Nederlandse schilder wordt beschouwd. Haar stijl leunt aan tegen het expressionisme en de conceptuele kunst. Haar schilderijen en aquarellen, waarin ze vaak ook inkt gebruikt, zijn sterk erotisch geïnspireerd en worden door sommigen zelfs pornografisch genoemd.
Ze lijdt in elk geval niet aan preutsheid als ze de grenzen van de menselijke seksualiteit aftast, de mannelijke maar vooral de vrouwelijke, waarbij haar modellen vaak zogenaamde obscene poses aannemen. Opgegroeid in het Zuid-Afrika van de apartheid heeft ze met het begrip tegenstelling geleefd, blanken tegenover zwarten, cultuurverschillen, confrontatie van de geslachten, zodat het probleem van het samenleven in verscheidenheid sterk op haar werk weegt.

Dat vertaalt zich vaak in een vermenging van raskenmerken in haar naakten - halfslachtige kleurveranderingen, blanke vrouwen in zwarte houdingen.
Sinds de jaren negentig geniet ze van een wereldwijde erkenning wat onder andere resulteerde in solotentoonstellingen in de Tate Gallery in Londen (1995), in het Museum für Moderne Kunst in Frankfurt (1998), in het MUHKA in Antwerpen (1999) en haar deelname voor Nederland in 1995 aan de Biënnale van Venetië.

In 2005 worden haar kunstwerken getoond in de Saatchi Gallery in Londen, een prestigieus museum voor hedendaagse kunst van kunstgoeroe Charles Saatchi. Hij haalde haar werken binnen als die van een van de belangrijkste kunstnaars van het moment, waardoor ze prominent deelnam aan de tentoonstelling The Triumph of Painting.
In Nederland is haar werk onder andere te zien in de volgende musea:

Stedelijk Museum Amsterdam
Museum voor Moderne Kunst Arnhem
Gemeentemuseum Den Haag
Stedelijk Museum Schiedam
Museum De Pont, Tilburg

Bron(o.m.):Wikipedia

home