naam
carla
Carla Hinnen
defilosoof
Arnold Jongkind
muziekwijk
Sylvia Heerschop
henk
Henk Vermij
schaalfusion
Glaskunst
wijnmolenstraat-dordrecht
Rob Jacobs
zonder-titel-nr5
Joséphine Verbist
heyboer1
Anton Heyboer
john
John van der Velden
boten-industrie
Tanja Koelemij
thea
Thea van Rijn
janpeter
Jan Peter van Opheusden
janpieter
Jan Pieter van den Bos
cow-red-white-only
Bart Fagel
zondertitel
Truus Kraneveldt
dans1
Anno Ruemkens
concert
Matthieu Wouters
Raoul Dufy

Raoul Dufy

Raoul Dufy (Le Havre, 3 juni 1877 - Forcalquier, 23 maart 1953) was een franse fauvistische kunstschilder, illustrator en decoratieschilder. Hij ontwikkelde een kleurige, decoratieve stijl die in de mode kwam bij keramiek en textiel. Hij is bekend om zijn schilderijen over bijeenkomsten in de open lucht. Dufy werkte vanaf zijn 14de als boekhouder bij een koffie-importeur in Le Havre. In 1895 ging hij naast dit werk in de avonduren lessen volgen van de schilder Charles Lhullier aan de École des Beaux-Arts in Le Havre.
Hier ontmoette hij de schilder Emile-Othon Friesz. In 1900 won Dufy een beurs voor de École Nationale Supérieure des Beaux-Arts in Parijs, waar zijn vriend Friesz hem een jaar eerder in voor was gegaan.

In 1902 werd zijn werk tentoongesteld in de galerie van Betrhe Weill. Het werk Luxe, Calme et Volupté van Henri Matisse dat tentoongesteld werd in de Salon des Indépendants in 1905, was een openbaring voor Dufy en leidde tot een grote interesse in het Fauvisme dat zijn weerslag vond in zijn werken die hij tot ongeveer 1909 schilderde.

Het zien van het werk van Paul Cézanne inspireerde Dufy weer tot een wat subtielere aanpak van zijn manier van werken. Na nog een kortstondige flirt met het kubisme ontwikkelde Dufy na 1920 zijn specifieke, eigen stijl. Deze oogde nog zeer zeer kleurrijk maar luchtiger en meer grafisch (stenografisch genoemd) dan zijn eerdere stijl.
In 1938 voltooide Dufy een van de grootste schilderwerken ter wereld op de Exposition Internationale in Parijs.
Dufy stierf in 1953 in het plaatsje Forcalquir en werd begraven op de begraafplaats van het klooster van Cimiez nabij Nice. Op deze begraafplaats werd eveneens Matisse begraven.

Bron(o.m.):Wikipedia

home