naam
carla
Carla Hinnen
heyboer1
Anton Heyboer
john
John van der Velden
boten-industrie
Tanja Koelemij
thea
Thea van Rijn
janpeter
Jan Peter van Opheusden
janpieter
Jan Pieter van den Bos
cow-red-white-only
Bart Fagel
zondertitel
Truus Kraneveldt
dans1
Anno Ruemkens
concert
Matthieu Wouters
defilosoof
Arnold Jongkind
muziekwijk
Sylvia Heerschop
henk
Henk Vermij
schaalfusion
Glaskunst
wijnmolenstraat-dordrecht
Rob Jacobs
zonder-titel-nr5
Joséphine Verbist
Raymond Duchamp Villon

Raymond Duchamp Villon

Raymond Duchamp-Villon (5 november 1876 – 7 oktober 1918) was een Frans beeldhouwer Raymond Duchamp-Villon werd geboren in Damville (Eure). Zijn vader was een welgestelde notaris en zijn twee broers Marcel Duchamp en Jacques Villon (Gaston Duchamp) evenals een zus Suzanne Duchamp werden even bekende kunstschilders. Oorspronkelijk zou Raymond arts worden, maar zijn gezondheidstoestand verplichtte hem zijn studies voortijdig op te geven.
Hij volgde geen enkele kunstacademie en begon in 1898 te tekenen en te beeldhouwen. Sinds 1901 verbleef hij in Parijs en aanvankelijk werkte hij naar de natuur-stijl van Rodin, getuige zijn grote Torse de femme uit 1907 in het Musée National d'Art Moderne.

In 1907 werd hij buur van zijn broer Jacques Villon en van Frantisek Kupka, in Puteaux.
Dit was meteen het keerpunt in zijn artistiek bestaan. Hier werd hij een der geestdriftige bezielers van de Section d'or van zijn broer Jacques, naast Kupka, Albert Gleizes, Jean Metzinger, Francis Picabia, Fernand Léger, Guillaume Apollinaire en zijn jongere broer Marcel. Met zijn intelligentie bracht hij de vernieuwingstendens in het Kubisme en het Futurisme binnen de driedimentionale sculptuur, vanaf 1910.
Zijn Grand Cheval, een brons van 107 cm hoog, een bio-mechanische synthese van de paardekracht, die hij creëerde in 1914, is het belangrijkste beeld uit zijn eerder beperkte oeuvre.

Als vrijwilliger geëngageerd bij het Franse leger, tijdens de Eerste Wereldoorlog, velde een aan het front opgelopen ziekte hem in Cannes, op 41-jarige leeftijd. Categorieën:

Bron(o.m.):Wikipedia

home