naam
carla
Carla Hinnen
schaalfusion
Glaskunst
wijnmolenstraat-dordrecht
Rob Jacobs
zonder-titel-nr5
Joséphine Verbist
heyboer1
Anton Heyboer
john
John van der Velden
boten-industrie
Tanja Koelemij
thea
Thea van Rijn
janpeter
Jan Peter van Opheusden
janpieter
Jan Pieter van den Bos
cow-red-white-only
Bart Fagel
zondertitel
Truus Kraneveldt
dans1
Anno Ruemkens
concert
Matthieu Wouters
defilosoof
Arnold Jongkind
muziekwijk
Sylvia Heerschop
henk
Henk Vermij
Arthur Dove

Arthur Dove

Arthur Dove (2 augustus 1980, Canandaigue, New York - 23 november 1946) is een Amerikaanse schilder uit een rijke familie. Hij was één van de eerste abstracte kunstschilders van Amerika. Als kind was hij goed bevriend met zijn buurman, Newton Weatherby.
Weatherby was een naturalist die Dove de appreciatie voor de natuur mee gaf. Weatherby was ook een amateur schilder die Dove resterende verf gaf om mee te werken.

In het college werd hij gekozen om de cover van het jaarboek te illustreren.
Na dat hij afgestudeerd was werd hij een bekende illustrator in New York City. In 1907 reisde Dove met zijn vrouw naar Frankrijk. Hij werd daar lid van een groep experimentele kunstenaars van de Verenigde Staten.
Eén van deze artiesten was Alfred Henry Maurer.

Dove en Maurer bleven vrienden tot Maurer’s zelfmoord in 1932. Dove keerde terug naar Amerika in 1909 en ontmoette er Alfred Stiegltiz.
Stiefltiz was een bekende fotograaf en galerij eigenaar. Hij was zeer actief in het promoten van de moderne Amerikaanse kunst. Met de steun van Stiegltiz, maakte Dove werken, die beschouwd als de eerste zuivere abstracte schilderijen van Amerika.

Dove’s werk is gebaseerd op de natuur. Hij verwees naar de abstracte vormen, die als extractie uit een landschap getrokken zijn. Hij gebruikte een brede waaier van media, soms in onconventionele combinaties.
Dove vond ook een experimentele techniek uit, hand gemengde olie of verf over een wasemulsie. Het pigment van de verf plakt dan op de wasmoleculen.

Ondanks steun van diverse leden van de kunstgemeenschap, was het vaak noodzakelijk voor Dove om geld door de landbouw, visserij en commerciële illustratie te verdienen.
Hij bracht 7 jaar door op een woonboot, “Mona” genoemd, nadat hij in 1920 scheidde van zijn eerste vrouw. Hij had in 1939 een hartaanval gehad; zijn gezondheid is daarna nooit meer helemaal in orde gekomen.
Arthur Dove stierf op 23 november 1946 na een tweede hartaanval en nierfalen.

Bron(o.m.):Wikipedia

home