naam
wijnmolenstraat-dordrecht
Rob Jacobs
boten-industrie
Tanja Koelemij
janpeter
Jan Peter van Opheusden
janpieter
Jan Pieter van den Bos
dans1
Anno Ruemkens
concert
Matthieu Wouters
Andre DerainAndre Derain

Andre Derain

André Derain werd op 10 juni 1880 geboren in Chatou, Île de France in Noord-Frankrijk.
Op de kunstacademie raakte hij bevriend met Henri Matisse. In 1900 huurde hij een studio met Maurice de Vlaminck en begon hij met het schilderen van zijn eerste landschappen. Matisse, Derain en De Vlaminck worden beschouwd als de grondleggers van het Fauvisme.
Hij overleed op 8 september 1954 in Garches, Hauts-de-Seine, Île de France in Noord-Frankrijk.

André Derain werd bekend met zijn landschappen en, in zijn Londense periode, met zijn bruggen over de Theems en zijn schilderingen van Hyde Park. Gaandeweg, nadat hij Picasso had leren kennen, kregen zijn landschappen een geometrische abstractie.
Later maakte hij ook stillevens. Na de eerste Wereldoorlog schilderde hij veel landschappen in Zuid-Frankrijk, daartoe sterk geïnspireerd door Paul Cézanne. André Derain illustreerde met houtsneden boeken van Guillaume Apollinaire, Max Jacob en André Breton.

Vanaf 1907 houwde hij beelden uit steen. André Derain beschilderde ook veel theaterdecors. Dit na zijn grote succes in 1919 met zijn decors voor het ballet 'La Boutique fantasque' van Serge Diaghilev.
In 1920 won hij de prestigieuze 'Carnegie Price' en lag de wereld voor hem open: hij exposeerde onder meer in Berlijn, Düsseldorf, Frankfurt, Londen en New York. In 1941 accepteerde André Derain een uitnodiging van Duitsland voor een bezoek aan dat land, wat door de Duitse oorlogspropaganda werd uitgebuit.

In 1944 sloeg hij een uitnodiging af van de regering Pétain tot benoeming als directeur van de École Nationale des beaux Arts.
Na de bevrijding werd André Derain in Frankrijk gezien als collaborateur en viel hij in ongenade. Van zijn werk werden geen exposities meer georganiseerd, wat zijn relatieve onbekendheid verklaart.

Bron(o.m.):Wikipedia

home