naam
concert
Matthieu Wouters
zonder-titel-nr5
Joséphine Verbist
heyboer1
Anton Heyboer
cow-red-white-only
Bart Fagel
Sonia Delaunay Terk

Sonia Delaunay Terk

Sonia Delaunay-Terk (Gradizhsk, 14 november 1885 – Parijs, 5 december 1979) was een Oekraïens-Franse kunstenares, die trouwde met Robert Delaunay.

Haar oeuvre omvat onder meer schilderijen, textielontwerpen en decorontwerpen. Sarah Ilinitchna Stern is geboren in Gradizhsk en is van joodskomaf.
Om onbekende redenen verhuisde zij haar naar Sint-Petersburg, waar haar oom Henri Terk - een rijke advocaat- woonde. In 1890 werd ze geadopteerd door het gezin de Terk's en heette ze Sonia Trek. Vanaf haar achttiende studeerde zij in Karlsruhe (1903/04) en, in 1905, aan de Academie de la Palette in Parijs.

Sonia blijkt in deze periode te zijn beinvloed door de impressionisten en door de fauvisten. Ook had ze al op kleine schaal naamsbekendheid. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef ze in Portugal en Spanje.
Sonia Trek is in haar leven tweemaal getrouwd geweest. De eerste keer was met de Duitse kunstenaar Wilhelm Uhde, in 1908.

Hij was met haar getrouwd vanwege zijn geaardheid: hij was homosexueel.
Op deze manier kon Uhde zich zelf redden, terwijl Sonia met hem was getrouwd vanwege haar - echte -ouders die haar niet in de artestieke richting wilden hebben. Hoe het ook zij, in 1909 leerde ze haar echte liefde kennen, namelijk de Franse schilder Robert Delaunay. In april van het jaar 1910, trouwden zij.
Al snel beviel Sonia van hun zoon Charles Delaunay.

In haar werk maakte ze veel gebruik van felle kleuren. Het ontstaan van die felle kleuren verkreeg ze via de reflectie van een prisma of van straatverlichting.
Deze pure en vormige kleuren, hebben een vernieuwende effect, maar vooral een emotionele kracht in zich. In haar leven heeft ze met vele stijlen geëxperimenteerd, waaronder orphisme,kubisme en abstractisme. Ook heeft ze samen met haar man tot aan zijn dood geschilderd.

In 1931 trad ze tot de groep Abstraction-Création toe. Ze was de eerste vrouwelijke kunstenaar die nog tijdens haar leven geëerd werd met een retrospectief in het Louvre in 1964 en in 1975 werd ze officier in het Franse Légion d'honneur.

Bron(o.m.):Wikipedia

home