naam
zonder-titel-nr5
Joséphine Verbist
heyboer1
Anton Heyboer
cow-red-white-only
Bart Fagel
concert
Matthieu Wouters
Victor Felix Delaunay

Victor Felix Delaunay

Robert Victor Félix Delaunay (12 april 1885 – 25 oktober 1941) is een Frans kunstschilder. Hij is een van de bekendste exponenten van het kubisme. Delaunay is geboren in Parijs, in een welgesteld gezin uit de hogere milieus.
Zijn vader was ingenieur bij de spoorwegen en zijn moeder was gravin Berthe Felicie de Rose. Zijn ouders zijn al spoedig na Roberts geboorte gescheiden en mede doordat zijn moeder veel op reis was is Robert grotendeels opgevoed door zijn oom en tante, Marie (de zus van zijn moeder) en Charles Damour.

Robert groeide op in La Ronchère.
Al in 1902 verliet Robert school, hij kon geen interesse opbrengen voor de klassieke vakken van een lyceum. Hij wilde de kunst in en ging in de leer bij Ronsin in Belville voor decorschilder. Dit zou zijn enige formele opleiding op het vlak van de schilderkunst zijn.
Delaunay ging al spoedig over op de schilderkunst.

Al in 1904 exposeerde hij als de jongste exposant met zes schilderijen voor het op de Salon des Indépendants. In het zelfde jaar exposeerde hij ook op de Salon d'Automne.
Zijn moeder werd een van zijn grootste supporters (en van zijn vrienden). De eerste schilderijen van Delaunay tonen duidelijk de impressionistische en neo-impressionistische invloeden. In deze eerste tijd dat hij schilderde ging Delauney enkele malen naar de kunstenaarskolonie in Pont Aven, waar Paul Gauguin daarvoor ook gewerkt had.

Het werk van Gauguin en van Paul Cézanne imponeerde Delaunay. "Impressionisme; het is de geboorte van Licht in de schilderkunst. Licht komt tot ons via de zinnen, zonder de visuele zinnelijkheid is er geen licht, geen beweging.
Licht in de Natuur creëert de beweging van kleuren" Delaunay bewonderde Georges Seurat, met name om zijn kleurgebruik. De werken van Seurat lijken klein, gewoon, maar als men goed kijkt ziet men hoe door kleine kleuraccenten, een beetje oranje in het groen, een mooi effect gecreëerd kan worden.

In 1905 is het Fauvisme enorm in opkomst.
De jonge Delauney werd beïnvloed door het fauvisme met zijn felle, onvermengde kleuren en pigmenten. Kleur ging een steeds belangrijker rol in het werk van Delauney spelen. Van Jean Metzinger maakt hij in 1905 een portret, waarin de fauvistische invloed heel sterk naar voren komt.

Bron(o.m.):Wikipedia

home