naam
carla
Carla Hinnen
concert
Matthieu Wouters
defilosoof
Arnold Jongkind
muziekwijk
Sylvia Heerschop
henk
Henk Vermij
schaalfusion
Glaskunst
wijnmolenstraat-dordrecht
Rob Jacobs
zonder-titel-nr5
Josťphine Verbist
heyboer1
Anton Heyboer
john
John van der Velden
boten-industrie
Tanja Koelemij
thea
Thea van Rijn
janpeter
Jan Peter van Opheusden
janpieter
Jan Pieter van den Bos
cow-red-white-only
Bart Fagel
zondertitel
Truus Kraneveldt
dans1
Anno Ruemkens
Richard Deacon

Richard Deacon

Richard Deacon (Bangor (Wales), 15 augustus 1949) is een Britse beeldhouwer.
Richard Deacon studeerde achtereenvolgens aan het Somerset College of Art in Taunton (1968-1969), de St Martin's School of Art in Londen (1969-1972) en het Royal College of Art, eveneens in Londen (1974-1977). Deacon was een leerling van Anthony Caro en zijn medestudenten waren onder meer Tony Cragg en Bill Woodrow.
Hij verliet het Royal College om zijn studie tot 1978 in part-time te vervolgen aan de Chelsea School of Art. Deacon had zijn eerste solotentoonstelling eveneens in 1978 in Brixton.

In 2001/2002 heeft hij een dubbeltentoonsteling gehad met zijn vriend, de Nederlandse beeldhouwer Henk Visch in het Stedelijk Museum Schiedam.
Het werk van Deacon is abstract, maar er zijn steeds verwijzingen naar anatomische functies (lichaamsdelen en vooral zintuigen als ogen en oren), hetgeen ook uit de dubbelzinnige titels blijkt . Hij gebruikt voor zijn kunstwerken bij voorkeur alledaagse en industriŽle materialen, een werkwijze waaruit de beÔnvloeding door de opvattingen van Donald Judd blijkt, zoals gelamineerd multiplex en hij noemt zichzelf eerder een ambachtsman dan een beeldhouwer. Deacon won de Turner Prize in 1987 met zijn sculptuur To My Face No.1 en werd in 1992 uitgenodigd voor documenta 9 in Kassel.

In 1999 werd hij onderscheiden met een CBE. Hij vertegenwoordigde in 2007 Wales bij de BiŽnnale van VenetiŽ.
Deacon leeft en werkt in Londen.

Bron(o.m.):Wikipedia

home