naam
zonder-titel-nr5
Joséphine Verbist
heyboer1
Anton Heyboer
cow-red-white-only
Bart Fagel
concert
Matthieu Wouters
Stuart Davis

Stuart Davis

Stuart Davis (Philadelphia (Pennsylvania), 7 december 1894 - New York City, 24 juni 1964) was een Amerikaans kunstschilder.
Hij was vooral geïnteresseerd in het kubisme en de abstracte kunst. In 1910 vertrok hij naar New York om aan de Henri Art School te studeren.
Tijdens zijn studie werkte Stuart als illustrator en cartoonist voor Harper's Weekly en voor de Masses. In zijn beginjaren was hij vooral bezig met het impressionisme en het expressionisme, pas in 1921 deed hij experimenten met het kubisme.

Vanaf 1920 maakte Stuart Davis enkele reizen, waaronder naar Mexico en Parijs.
Dankzij deze reizen kon hij zijn eigen stijl ontwikkelen en werd hij o.a. beroemd met platte vormen, sterke kleuren, tekens en ritmische structuren.
Hiermee gaf hij jazz en de stedelijke dynamiek weer.

Aan het eind van de jaren twintig en begin van de jaren dertig begon Stuart meer en meer abstracter te werken. Zijn doel was om non-objectieve kunst te ontwikkelen.
In deze periode kenmerkte hij zich met grote strepen en zeer kleurige letters. Hij was vanaf 1931 docent aan de Art Students League. Stuart had een overwegende invloed op de abstracte en expressionistische kunst.

In 1944 was er een grote tentoonstelling in het Museum of Modern Art en na zijn dood bij de Smithsonian Institution (1965).

Bron(o.m.):Wikipedia

home