naam
carla
Carla Hinnen
john
John van der Velden
boten-industrie
Tanja Koelemij
thea
Thea van Rijn
janpeter
Jan Peter van Opheusden
janpieter
Jan Pieter van den Bos
cow-red-white-only
Bart Fagel
zondertitel
Truus Kraneveldt
dans1
Anno Ruemkens
concert
Matthieu Wouters
defilosoof
Arnold Jongkind
muziekwijk
Sylvia Heerschop
henk
Henk Vermij
schaalfusion
Glaskunst
wijnmolenstraat-dordrecht
Rob Jacobs
zonder-titel-nr5
Joséphine Verbist
heyboer1
Anton Heyboer
Joseph Cornell

Joseph Cornell

De Amerikaanse kunstenaar Joseph Cornell (1903-1972) was een verwoed verzamelaar. Alles kon hij gebruiken en alles bewaarde hij voor zijn heel bijzondere kijkdozen. Van fossielen, kevers en vlinders tot horlogeveren, kurken, wijnglazen en foto's.
Hij struinde de rommelwinkeltjes en rommelmarkten in New York af op zoek naar voorwerpen voor zijn, zoals hij het noemde 'shadow boxes' of kleine theaters van herinneringen. Hij hield veel van ballet en het is dan ook niet verwonderlijk dat hij een hele serie 'Ballet Boxes' heeft gemaakt.

Joseph Cornell had gevoel voor verhoudingen, hij had een eindeloze fantasie en dat is heel goed te zien aan zijn tafereeltjes in dozen.
Zelf noemde hij het wel eens 'kinderspeelgoed'. Het heeft niets met poppenhuizen te maken maar het is wel heel inspirerend om te zien hoe zo'n groot kunstenaar zijn dromen en herinneringen vastlegde in een verdiept schilderijtje of doosje. Poppenhuizen- en miniaturenliefhebbers leggen hun gevoel ook in hun huizen, kamers of kleine wandkastjes.

Bron(o.m.):Wikipedia

home