naam
carla
Carla Hinnen
schaalfusion
Glaskunst
wijnmolenstraat-dordrecht
Rob Jacobs
zonder-titel-nr5
Joséphine Verbist
heyboer1
Anton Heyboer
john
John van der Velden
boten-industrie
Tanja Koelemij
thea
Thea van Rijn
janpeter
Jan Peter van Opheusden
janpieter
Jan Pieter van den Bos
cow-red-white-only
Bart Fagel
zondertitel
Truus Kraneveldt
dans1
Anno Ruemkens
concert
Matthieu Wouters
defilosoof
Arnold Jongkind
muziekwijk
Sylvia Heerschop
henk
Henk Vermij
Vladimirov Javacheff Christo

Vladimirov Javacheff Christo

Christo Vladimirov Javacheff (Gabrovo, 13 juni 1935) of kortweg Christo is een bekende beeldend kunstenaar. Hij werd geboren in Gabrovo in Bulgarije en studeerde kunst in Sofia en Wenen. In Parijs sloot hij zich in 1962 aan bij de nouveau réalistes zijn grote landschapskunstwerken zijn meer conceptuele kunst.
Christo werkt (altijd samen met zijn vrouw Jeanne-Claude (Denat de Guillebon)) vanuit de Verenigde Staten aan enorme kunstprojecten. Christo en Jeanne-Claude vinden het als kunstenaars belangrijk dat zij samen genoemd worden.

In de praktijk werkt Jeanne-Claude meer als de public relations manager en zorgt ze meer voor de praktische logistiek terwijl Christo de laatste stem heeft in het creatieve proces.
De kunstzinnige strategie van Christo en Jeanne-Claude is om grote opvallende bouwwerken of landschappen met doek of andere stof 'aan te kleden'. Het inpakken van gebouwen of objecten leidt tot de abstractie van deze onderwerpen. Voorbeelden van dit soort werk zijn de Pont Neuf in Parijs (1985), de Rijksdag in Berlijn (1995).
In het Central Park in New York voerden zij een kunstproject uit in 2004.

Voor Christo en Jeanne-Claude is het zeer belangrijk dat de werken toegankelijk zijn voor het grote publiek. Meestal kost het veel overtuigingskracht en duurt het lange tijd voordat een gepland project daadwerkelijk uitgevoerd kan worden.
Voor de uitvoering van hun projecten maken ze gebruik van een grote groep medewerkers. Het resultaat van hun werk is puur esthetisch bedoeld en heeft tot doel de mensen 'met andere ogen' te laten kijken naar de omgeving. Christo en Jeanne-Claude financieren de projecten, die erg kostbaar zijn om uit te voeren, met de verkoop van tekeningen, voorontwerpen, foto's van hun gerealiseerde kunstwerken en opbrengsten uit de reproductierechten die zij bezitten.

Wij verkopen alles wat we hebben, maar houden er zelf niets aan over. Zo zijn we aan niemand verantwoording schuldig (zegt Jeanne Claude op een persconferentie naar aanleiding van de opening van de Gates).

Bron(o.m.):Wikipedia

home