naam
carla
Carla Hinnen
concert
Matthieu Wouters
defilosoof
Arnold Jongkind
muziekwijk
Sylvia Heerschop
henk
Henk Vermij
schaalfusion
Glaskunst
wijnmolenstraat-dordrecht
Rob Jacobs
zonder-titel-nr5
Joséphine Verbist
heyboer1
Anton Heyboer
john
John van der Velden
boten-industrie
Tanja Koelemij
thea
Thea van Rijn
janpeter
Jan Peter van Opheusden
janpieter
Jan Pieter van den Bos
cow-red-white-only
Bart Fagel
zondertitel
Truus Kraneveldt
dans1
Anno Ruemkens
Cesar_Baldaccini

Cesar_Baldaccini

César Baldaccini (Marseille, 1921 - Parijs, 12 december 1998) was een Franse kunstenaar. In 1943 kwam de jonge kunstenaar Baldaccini, geboren uit Italiaanse ouders, naar Parijs om er als smid een lange academische vorming door te maken. Zijn eerste expositie kwam er bij Lucien Durand, te Parijs in 1955.
Zijn insecten, zijn personnages, zijn portret-tableaux uit oud ijzer gesoudeerd wekken meteen de aandacht. Dit succes wordt vernieuwd bij Claude-Bernard, ook in Parijs, twee jaar later en daarmee laat César zich kennen als een meester in de metaalsculptuur.

Virtuoos smeedt hij een aantal ingenieuze beelden samen: Punaise en Bas-relief à l'insecte in 1955, Aile in 1956, L'Homme de Draguignan en La Tortue in 1958.
Met zijn vrouw Rosine en zijn dochter Anna woont César in de Rue Boulard van het XIVe Quartier du Montparnasse. Op 8 mei 1960, op het XVIde Salon de mai, wekt César echter schandaal met zijn eerste Compressions, niets minder dan tot een blok gecompresseerde autowrakken, resultaat van een nieuwe Amerikaanse pers in een werkplaats van Gennevilliers.Met dergelijke act wil hij zich keren tegen het conformisme van de Abstracte Kunst en wil hij zijn werk integreren in de technologische realiteit van de hedendaagse tijd.
In 1965 toont een nieuwe expositie, in het Parijse Musée des Arts décoratifs, een opvallende evolutie in de César-technologie.

Hij heeft de talloze manipulatiekansen ontdekt bij het verwerken van de polyestermaterie in zijn Expansions. Zijn Pouce in rode polyerutaan reist de wereld rond als zijn ultieme kwaliteitsmerk.
César realiseert zijn Compressions zowel als zijn Expansions meermaals in het bijzijn van toeschouwers, als Happenings. Na 1970 maakt hij combinaties van beide sculptuurvormen en verwerkt hij zelfs vloeibaar kristal tot zijn Combustions. Enkele van zijn werken zijn: Zittend naakt, waarmee hij verwijst naar de versteende slachtoffers van de Pompeïaanse vulkaanuitbarsting, Le Centaure, een hommage aan zijn vriend Picasso, Le Pouce, Compression Motobécane, Compression de voiture, Le Sein, Françis Bacon, Grosse Ginette of de Venus de Villateneuse, Gustave Eiffel en een reeks Marionettes.

Met Gérard Blandin, een juwelier uit Nice, verwerkt hij goud en edelstenen tot gezochte Compression-juwelen. Hij is 67 j. oud als hij in 1988 zijn nieuwe partner, de jonge Stéphanie Busutti, ontmoet.
Hij sterft in zijn huis te Parijs op 12 december 1998, ingevolge kanker.

Bron(o.m.):Wikipedia

home