naam
carla
Carla Hinnen
schaalfusion
Glaskunst
wijnmolenstraat-dordrecht
Rob Jacobs
zonder-titel-nr5
Joséphine Verbist
heyboer1
Anton Heyboer
john
John van der Velden
boten-industrie
Tanja Koelemij
thea
Thea van Rijn
janpeter
Jan Peter van Opheusden
janpieter
Jan Pieter van den Bos
cow-red-white-only
Bart Fagel
zondertitel
Truus Kraneveldt
dans1
Anno Ruemkens
concert
Matthieu Wouters
defilosoof
Arnold Jongkind
muziekwijk
Sylvia Heerschop
henk
Henk Vermij
Pol Bury

Pol Bury

Pol Bury (Haine-Saint-Pierre, 26 april 1922 - Parijs, 28 september 2005) was een Belgisch schilder en beeldhouwer, die deel uitmaakte van de Waalse surrealistische beweging en van de Cobra-groep. Hij werd bekend met zijn fonteinen tot in de Verenigde Staten en Japan en door zijn bijdragen aan de kinetische kunst. Op zestienjarige leeftijd begon hij teken- en decoratielessen te volgen aan de Academie voor Schone Kunsten in Bergen.
Al snel maakte hij kennis met het werk van Tanguy en begon hij zelf te schilderen. Ook de doeken van René Magritte hebben hem beïnvloed.

Vanaf 1947 begon Bury steeds abstracter te schilderen en werd hij gedwongen de surrealistische beweging te verlaten om zich aan te sluiten bij de groep ’La Jeune Peinture Belge’.
Van toen af stelde hij zijn werken tentoon met kunstenaars van de Cobra-groep. Hij verliet Cobra echter weer snel, doordat hij zich niet kon verenigen met de sterke hang naar het spontane. In 1969 maakte hij zijn eerste monumentale werk: een fontein voor de universiteit van Iowa.
In Brussel op de Boulevard É. Jacqmain bevindt zich de fontein Pol Bury, door hem gemaakt en naar hem vernoemd. Op metalen zuilen balanceren in een waterspel verscheidene gepolijste bollen die af en toe nauwelijks merkbaar bewegen en aldus op een serene-meditatieve wijze de omgeving weerspiegelen, dit in contrast met de drukke, zakelijke bedrijvigheid van de Noordwijk.

Bron(o.m.):Wikipedia

home