naam
carla
Carla Hinnen
heyboer1
Anton Heyboer
john
John van der Velden
boten-industrie
Tanja Koelemij
thea
Thea van Rijn
janpeter
Jan Peter van Opheusden
janpieter
Jan Pieter van den Bos
cow-red-white-only
Bart Fagel
zondertitel
Truus Kraneveldt
dans1
Anno Ruemkens
concert
Matthieu Wouters
defilosoof
Arnold Jongkind
muziekwijk
Sylvia Heerschop
henk
Henk Vermij
schaalfusion
Glaskunst
wijnmolenstraat-dordrecht
Rob Jacobs
zonder-titel-nr5
Joséphine Verbist
Marcel Broodthaers

Marcel Broodthaers

Marcel Broodthaers (Sint-Gillis, 28 januari 1924 - Keulen, 28 januari 1976) was een Belgisch dichter en beeldend kunstenaar. Hij verwierf bekendheid met surrealistische accumulaties, objecten en environments. Zijn werk is veelal triviaal, ironiserend en literair in zijn verwijzingen.
Hij is een belangrijk vertegenwoordiger van de conceptuele kunst. Broodthaers kreeg pas in 'zijn tweede leven' als beeldend kunstenaar erkenning.

Het eerste als dichter beschouwde hij als mislukt: de vier gepubliceerde dichtbundels kenden weinig succes.
Broodthaers werkte graag met voorwerpen uit het dagelijks leven zoals mosselen, pannen en toverleitjes. Hij bedacht voornamelijk het werk en liet de uitvoering soms over aan zijn vrouw. Het idee was belangrijker dan het kunstwerk als object.
Taal blijft een belangrijke rol spelen in zijn kunstwerken.

Met humor, poëzie en een kritische blik onderzoekt hij het functioneren van kunst in verschillende contexten. Het S.M.A.K., het Gentse museum voor actuele kunst is zinnens er een Broodthaerskabinet in te richten. Dit zal een zaal worden waar het werk van deze invloedrijke Belgische kunstenaar permanent te zien zal zijn. Het kabinet wordt ingericht op de benedenverdieping in een ruimte die uitgeeft op de Floraliënhal.
Alle in het bezit zijnde werken zal men er exposeren, hangend aan de muren, staande in vitrines of geprojecteerd op beeldenschermen. Het S.M.A.K. wil zich op deze profileren met deze conceptualist zoals het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Brussel gaat doen met René Magritte.
Onder de impuls van de vroegere conservator Jan Hoet verzamelde het museum een reeks sleutelwerken waaronder De grote mosselpot, Miroir d'Epoque Regency en 289 eierschalen (289 coquilles d'oeufs).

Het museum beheert een uitgebreid archief met affiches, boekjes, foto's en brieven van de kunstenaar. In maart 2006 verwierf het museum in voortdurende bruikleen het werk Pense-Bête, zijn eerste beeldend werk uit 1964, waarmee hij zijn literaire carrière afbreekt en start als beeldend kunstenaar.

Bron(o.m.):Wikipedia

home