naam
janpieter
Jan Pieter van den Bos
dans1
Anno Ruemkens
concert
Matthieu Wouters
wijnmolenstraat-dordrecht
Rob Jacobs
boten-industrie
Tanja Koelemij
janpeter
Jan Peter van Opheusden
Georges Braque

Georges Braque

Georges Braque (Argenteuil-sur-Seine, 13 mei 1882 - Parijs, 31 augustus 1963) was een Franse kunstschilder. Hij is een van de Franse kunstschilders die behoren tot de Moderne kunst. Samen met Spaans kunstschilder Pablo Picasso was hij de grondlegger van het kubisme.
In de Eerste Wereldoorlog raakte Braque gewond. Omdat zijn vader huisschilder was volgde ook Georges in eerste instantie een opleiding tot huisschilder, maar later ging hij toch naar de Academie voor Schone Kunsten in Parijs.

In 1908 vond Braque aansluiting bij de kunstenaarsbeweging Les Fauves.
In Antwerpen schilderde Braque scènes van de haven. Vanaf ongeveer 1939 ging Braque ook beeldhouwen. Georges Braque overleed op 31 augustus 1963 te Parijs.
Braque schilderde in de jaren vijftig het plafond van de Hendrik II zaal in het Louvre in Parijs en maakte hij gebrandschilderde ramen voor de kerk in Varengeville.

De werken zijn in diverse musea voor Moderne kunst onder andere Legion of Honor in San Francisco, Metropolitan Museum of Art en Museum of Modern Art in New York City Centre Pompidou in Parijs. De schilderkunst van Georges Braque behoort tot het kubisme en het fauvisme; dit zijn Europese kunststromingen.
Het werk van Braque inspireerde Vauxelles om de term kubisme te gebruiken. Met het kubisme wordt bedoeld dat de vorm niet meer direct in verhouding staat tot de werkelijkheid. Het kubisme is daardoor een stap in de richting van de abstracte kunst.

In het werk van Braque worden tegelijkertijd de kleuren minder sterk; hij gebruikt voornamelijk witte, bruine, en grijze tinten, met hoogstens wat olijfgroen of geel. Braque werkte ook met collage-achtige afbeeldingen, net of bijvoorbeeld een stuk krantenpapier op het doek is geplakt, met teksten en al. Braque schilderde graag stillevens met vruchten, muziekinstrumenten en flessen, waarbij hij ook letters en cijfers toevoegde.

Bron(o.m.):Wikipedia

home