naam
carla
Carla Hinnen
zondertitel
Truus Kraneveldt
dans1
Anno Ruemkens
concert
Matthieu Wouters
defilosoof
Arnold Jongkind
muziekwijk
Sylvia Heerschop
henk
Henk Vermij
schaalfusion
Glaskunst
wijnmolenstraat-dordrecht
Rob Jacobs
zonder-titel-nr5
Joséphine Verbist
heyboer1
Anton Heyboer
john
John van der Velden
boten-industrie
Tanja Koelemij
thea
Thea van Rijn
janpeter
Jan Peter van Opheusden
janpieter
Jan Pieter van den Bos
cow-red-white-only
Bart Fagel
Constantin Brancusi

Constantin Brancusi

Constantin Brâncusi (Hobita, 21 februari 1876 – Parijs, 16 maart 1957) was een Roemeens beeldhouwer. 1876 Constantin Brâncusi wordt als boerenzoon op 21 februari 1876 geboren in Hobita Gorj, in de buurt van Târgu Jiu (Karpaten, Roemenië), waar hij later omstreeks 1930 zijn ensemble van monumenten plaatste.
1885 Constantin heeft een moeilijke jeugd.

Zijn vader sterft als hij nog maar negen jaar oud is, wat betekent dat het toch al arme gezin de schoolkosten van Constantin niet meer kan betalen.
1887 Op 11-jarige leeftijd verlaat hij het ouderlijk huis om rond te zwerven.
Hij aanvaardt de meest diverse karweien om ten slotte in Craiova aan te komen, in een herberg waar hij een tijd verblijft. Daar zet men hem aan het werk bij de vaat en andere karweien eigen aan een herberg.
1894-1898 Hij gaat in Craiova aan de slag bij een tonnenmaker die hem hout leert bewerken.

Terzelfdertijd bezoekt hij daar ook de School voor Toegepaste Kunst. Na twee jaar is hij het moe. Hij besluit zijn jeugd verder te zetten als vagebond.
Door hier en daar klusjes op te knappen zorgt hij voor zichzelf. Op achttienjarige leeftijd gaat hij naar de "School voor Kunst en Beroepen" in Craiova.

Daar leert hij houtsculpturen maken.
Zijn talent en artistieke kwaliteiten worden al vlug opgemerkt.
1898-1902 Wanneer hij tweeëntwintig is kan hij zich dank zij een studiebeurs inschrijven in de School voor Schone Kunsten (Boekarest), waar hij beeldhouwkunst studeert. Zijn diploma behaalt hij op 24 september 1902.
Zijn eerste werken zijn: Laöcoon, Generaal Davila, Naakt (reliëf), De Ontvilde.
1902-1904 Op achtentwintigjarige leeftijd stelt hij vast dat er voor hem geen toekomst is in Roemenië. Hij wil naar Parijs, het kunstcentrum van Europa.
Wegens geldgebrek reist hij te voet. Hij arriveert via München, Roschach, Zürich en Bazel in 1904 in Parijs en studeert daar vanaf 1905 aan het Beeldhouwkunstatelier van Antonin Mercié aan de Académie des Beaux-Arts. Hij leert in 1907 de beeldhouwer August Rodin kennen die op dat moment al bekend is in binnen- en buitenland.

Rodin is onder de indruk van de gipsen en bronzen beelden die Brancusi tentoonstelt op het 17e Salon van "La Société nationale des Beaus-Arts". Brâncusi wordt zijn assistent. Na één maand beslist hij echter om niet meer met Rodin samen te werken.
Hij wil bewijzen dat hij zelf een groot artiest is, en denkt dat hij dat niet kan wanneer hij voor Rodin werkt. (Rien ne pousse à l’ombre d’un grand arbre) Het is op dat ogenblik dat Brâncusi zijn eerste werk maakt.

Niet uit marmer zoals Rodin maar uit steen, een voor die tijd ongebruikelijk materiaal.
Hij werkte rond hetzelfde thema als Rodin, namelijk Le Baiser (De Kus).
In 1909 ontmoet hij Amedeo Modigliani waarmee hij bevriend wordt en die onder zijn invloed begint te beeldhouwen. Hij bezoekt ook regelmatig de Douanier Rousseau.
In 1912 trekt hij met Fernand Léger en Marcel Duchamp naar de Verenigde Staten. Hij hoopt er op een roemrijk leven maar het Amerikaanse publiek is gechoqueerd door zijn pure vormen.
In 1913 begint hij met hout te werken.
Dit heeft voor hem als ex-tonnenmaker een emotionele waarde. Tijdens dat jaar maakt hij ook “Les collones sans fin”. Het symboliseert het laatste oordeel maar tegelijk roept het iets oneindigs op.
1920 Zijn beeldhouwwerk "La Princesse X" wordt op het Salon des Indépendants verwijderd wegens obsceen en phallisch.
1925 Eerste verblijf in de Verenigde Staten.
1926 De Amerikaanse douane beschouwt "L'Oiseau d'or" niet als een kunstwerk en beschuldigt Brancusi van metaalsmokkel.
1928 Tweede verblijf in de Verenigde Staten, naar aanleiding van het juridisch geschil met de Amerikaanse douane.
1955-1956 Het Solomon R. Guggenheim Museum in New York stelt 59 beeldhouwwerken, 10 tekeningen en enkele gouaches ten toon.
Kort voor zijn dood op 16 maart 1957 wordt Brâncusi genaturaliseerd tot Fransman.
Hij sterft in zijn atelier, Impasse Ronsin, Parijs. Op 19 maart wordt hij begraven op het kerkhof van Montparnasse.

Bron(o.m.):Wikipedia

home