naam
carla
Carla Hinnen
zondertitel
Truus Kraneveldt
dans1
Anno Ruemkens
concert
Matthieu Wouters
defilosoof
Arnold Jongkind
muziekwijk
Sylvia Heerschop
henk
Henk Vermij
schaalfusion
Glaskunst
wijnmolenstraat-dordrecht
Rob Jacobs
zonder-titel-nr5
Joséphine Verbist
heyboer1
Anton Heyboer
john
John van der Velden
boten-industrie
Tanja Koelemij
thea
Thea van Rijn
janpeter
Jan Peter van Opheusden
janpieter
Jan Pieter van den Bos
cow-red-white-only
Bart Fagel
Joseph Beuys

Joseph Beuys

Joseph Beuys (Krefeld, 12 mei 1921 - Düsseldorf, 23 januari 1986) was een Duits beeldhouwer. Hij maakte tekeningen, plastische objecten, sculpturen en installaties. Bekend werd hij met performances en Fluxusconcerten.
Hij wordt gezien als een van de meest invloedrijke Europese kunstenaars uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Beuys ingezet als radiotechnicus in een Stuka.

In 1943 tijdens een van zijn een missies over de Krim werd zijn vliegtuig neergeschoten.
Beuys overleefde het ongeluk maar raakte in coma onder de wrakstukken van het toestel. De Duitse zoekgroep had de moed al opgegeven; hij werd echter ,bijna doodgevroren, gevonden door nomadische Tartaren, die hem met vet insmeerden en in vilt wikkelden om hem warm te houden en die hem zodoende het leven gered hebben. Beuys ontwaakte uit zijn coma in een Duits veldhospitaal.
Beuys' internationale handelsmerk, de vilten hoed, bedekte de zilveren plaat in zijn schedel die daar werd ingeplant.

Deze persoonlijke 'mythe' heeft een grote invloed gehad op Beuys' latere werk; hij maakte zo veel gebruik van de onconventionele materialen vet en vilt dat hij de bijnaam "vet en vilt kunstenaar" kreeg. Na de oorlog besloot Beuys om toch voor een carrière in de kunst te kiezen en ging studeren aan de kunstacademie Düsseldorf van 1946 tot 1951.
Hij studeerde af als Meisterschüler van de beeldhouwer Ewald Mataré. In 1961 werd Beuys hoofddocent sculptuur aan dezelfde academie. In 1972 werd hij op staande voet ontslagen door de minister van onderwijs Johannes Rau omdat hij weigerde de opnamestop voor nieuwe leerlingen op te volgen.

Dit leidde tot een jaren lange juridische strijd met als uitkomst dat Beuys tenslotte in ere hersteld werd en zowel zijn professorentitel als zijn lokaal in de academie mocht blijven gebruiken. In 1962 kwam Beuys in contact met de Fluxus-beweging en de multidisciplinaire performancekunst van die groep. Beuys nam deel aan meerdere Fluxus-festivals en wordt wel gezien als een van de belangrijkste en beroemdste leden, hoewel hij zelf al spoedig een eigen richting insloeg.
Zijn werk veranderde ook: in plaats van het tekenen ging hij veel meer performances (Duits:Aktionen) doen, omdat hij geloofde dat hij op die manier zijn kunst een belangrijkere rol in de samenleving kon laten spelen. Zijn aanvankelijke werk bestaat vooral uit tekeningen en aquarellen die, evenals zijn vroege plastieken, nog direct betrekking hebben op de realiteit, al hebben zijn figuren meestal een symbolische betekenis.

In de jaren '50 ontstonden duizenden tekeningen en aquarellen, waarvoor hij onconventionele materialen gebruikte als: thee, beits en vruchtensappen.
Vaak voorkomende thema's waren de vrouw, allerlei dieren zoals eland, hert, haas en mythologische onderwerpen. Een omvangrijke collectie vroege Beuys-werken is te zien in het museum Slot Moyland te Bedburg-Hau in Duitsland. Beuys nam vijf keer deel aan de Documenta in Kassel: in 1964 met Plastische Arbeiten, in 1968 met Plastiken und Objecten, in 1972 met Büro für Direkte Demokratie, in 1977 met Honigpumpe am Arbeitsplatz, in 1982 met 7000 Eichen; Stadtverwaldung statt Stadtverwaltung.
Beuys was medeoprichter van en stelde zich kandidaat voor de ecologische partij die Grünen.

In 1979 ontmoette hij Andy Warhol, die verschillende portretten van hem maakte. Beuys ging steevast gekleed in een jeansbroek gecombineerd met een vissersjasje met vele opgenaaide zakken.
Zijn 'handelsmerk' als kunstenaar was de vilten hoed van het model stetson die altijd droeg bij zijn openbare optredens. De luxe auto, die Beuys kocht toen hij genoeg geld daarvoor had, was een gebruikte Bentley (model S1 uit 1959). Joseph Beuys stierf in zijn werkkamer te Düsseldorf-Oberkassel op 23 januari 1986.

Bron(o.m.):Wikipedia

home