naam
henk
Henk Vermij
Giacomo BallaGiacomo Balla

Giacomo Balla

Giacomo werd geboren te Turijn. Hij is vooral bekend als leidend futurist, die in zijn werken de beweging wilde laten uitkomen. In 1891 studeerde hij kort op de Accademia Albertina di Belle Arti en het Liceo Artistico te Turijn.
In 1895 verhuisde Balla naar Rome, waar hij diverse jaren werkte als illustrator, en portretschilder. In 1900 bracht Balla een bezoek van zeven maanden aan Parijs als assistent van de illustrator Serafino Macchiati.

In Parijs maakte hij kennis met het impressionisme en het pointillisme.
Terug in Rome ontmoette hij Gino Severini en Umberto Boccioni en kwam hij in aanraking met het futurisme. Marinetti leerde Balla in 1909 de futuristische ideeën. In hetzelfde jaar nam hij deel aan de Salon d'Automne.
In 1910 ondertekende Balla samen met Umberto Boccioni, Carlo Carrà, Luigi Russolo en Gino Severini het futuristisch schilders manifest.

In 1912 legde Balla in zijn schilderij 'Hond aan de lijn' een beweging vast. Hij bezocht Londen en Düsseldorf en nam deel aan de tentoonstelling van de 'Rotterdamsche Kunstkring'.
Tussen 1913 en 1916 schilderde hij een serie die in de richting van abstracte schilderijen ging. Na 1933 schilderde Balla hoofdzakelijk naturalistisch. Balla overleed in Rome.

Bron(o.m.):Wikipedia

home