naam
Francis BaconFrancis Bacon

Francis Bacon

Bacon werd geboren in Dublin, Ierland als zoon van Engelse ouders. De familie woonde gedurende zijn jeugd afwisselend in Dublin en Londen (tijdens WO I). Hij werd verstoten door zijn familie in 1925 toen hij er voor uit kwam homoseksueel te zijn.
Bacon woonde toen een paar maanden in Berlijn en anderhalf jaar in Parijs, alvorens hij naar Londen terug zou keren om daar aan de slag te gaan als binnenhuisdecorateur. Bacon heeft nooit kunstacademie gevolgd.

Hij begon zijn schildersloopbaan met aquarel in 1926–27.
Een tentoonstelling (1927) van tekeningen van Pablo Picasso en het schilderij Le Massacre des Innocents van Nicolas Poussin inspireerden hem om zijn eerste tekeningen en schilderijen te maken. Pas vanaf de herfst van 1929 gebruikte hij olieverf. In 1929 organiseert hij een eerste tentoonstelling in zijn atelier in South-Kensington, zonder succes alhoewel hij er een belangrijk contact aan overhoudt, namelijk met Eric Hall, die vijftien jaar lang zijn mecenas zou zijn.
Maar vooral zijn kennismaking met Roy de Maistre, een Australisch schilder is vanuit artistiek standpunt belangrijk.

Vanaf 1931-32 wordt schilderen zijn hoofdbezigheid. De invloed van de biomorfe figuren uit de werken van Picasso is duidelijk.
(In 2005 wordt die invloed zelfs het thema van de tentoonstelling Bacon Picasso in het Musée Picasso te Parijs.) Zijn eerste kruisigingen ontstaan. Maar succes blijft uit.

De op eigen houtje georganiseerde tentoonstelling in 1934 wordt door de kritiek weggehoond. Bacon schildert nog nauwelijks en gokt des te meer in casino's. Hij vernietigt ook een deel van zijn werken.
Pas na de Tweede Wereldoorlog krijgt zijn oeuvre echt vorm, door wederom een kruisiging - Eric Hall koopt de triptiek Three Studies for Figures at the Base of a Crucifiction (1944) en schenkt het werk aan de Tate Gallery. Hij neemt ook deel aan een groepstentoonstelling in 1946 en verkoopt een doek (Study for Figure II) aan de Contemporary Art Society.

Dat is de echte start van zijn schildersloopbaan.
In 1950 begint hij aan zijn beroemde reeks pausen naar Innocentius X van Velázquez. Hij mag zelfs - als vervanger - enkele weken les geven aan het Royal College of Art in Londen. In die tijd leert hij ook Lucian Freud kennen die een portret van hem zal schilderen en met wie hij nog jaren bevriend zal blijven.
Maar Bacon is zichzelf geworden: hij schildert op de ongeprepareerde achterkant van de geprepareerde doeken.

Deze werkwijze was een uit nood geboren ontdekking. Bankroet door gokschulden begon Bacon in Monte Carlo op de achterzijde van verworpen doeken te werken.
Bacon heeft altijd ontkend vooraf tekeningen te maken, maar na zijn dood zijn wel talloze voorstudies teruggevonden. Naschilderen van het uiterlijk als zodanig interesseerde Bacon niet. Die registrerende taak was immers al overgenomen door film en fotografie.

Nochtans vond hij inspiratie bij scènes uit de Pantserkruiser Potemkin van Sergei Eisenstein, meer bepaald het aanzicht van de opengesperde mond van het verschrikte kindermeisje in de beroemde trappenscène te Odessa. Kunstenaars, aldus Bacon, moeten zoeken naar andere mogelijkheden, naar hoe ze zo goed mogelijk het innerlijk van een persoon kunnen weergeven. Bacons portretten zien er dan ook uit alsof hij zijn modellen binnenstebuiten keerde.
Hun gezicht misvormd: ogen, mond en neus nauwelijks herkenbaar, verdraaid en verwrongen. Bij het maken van een portret, zei Bacon eens zou ik het liefst een handvol verf tegen het doek gooien, in de hoop dat het er dan in een keer staat.

In 1963 leert hij George Dyer kennen die zijn partner zal zijn tot 1971.
Dyer kon met de extravagante levensstijl - met veel drank - die Bacon erop nahield niet omgaan en pleegt zelfmoord op de vooravond van Bacons tentoonstelling in het Grand Palais in Parijs. Dat hij uiteindelijk 82 jaar zal worden en geveld wordt door een hartinfarct is - gezien de flamboyante levensstijl die hij erop nahield - verwonderlijk. Velen zien in hem een van de belangrijkste kunstschilders van de 20e eeuw.

Bron(o.m.):Wikipedia

home