naam
naam
Henk Vermij
";
henk

Even voorstellen

Ik teken en schilder al geruime tijd en ben dat in 1993 intensiever gaan doen. In 2003 is dat uitgebreid naar een full-time bezigheid. Ik  werk voornamelijk in mijn atelier thuis, maar ook op de Almeerse kunstenaarsgroep De Schilderij. Sind 2008 ben ik minder intensief met schilderen bezig, mede veroorzaakt door mijn werkzaamheden voor ARTnivo.
reisgenoten

Mijn schilderijen

hebben een wisselende stijl. Het overgrote deel van mijn werk heeft een figuratieve inslag. Soms in een vervreemdende, bijna surrealistische setting. Het vroegere werk is opgebouwd uit grote en kleurrijke onderdelen in diagonaal opgezette composities met veel beweging met vrij duidelijke afbeeldingen.
hoofd(denkend)

De thema's

van de schilderijen uit de beginperiode zijn gevarieŽrd en universeel. Het zijn veelal symbolische werken over leven/dood, man/vrouw, sexualiteit en andere "levens"belangrijke vragen.
In latere schilderijen zijn de onderwerpen ondergeschikt aan de sfeer. Daarbij is het kleurgebruik in de loop der tijd geevolueerd naar een meer ingehouden toon.
Los van de uitgangspunten als figuratief/niet-figuratief/symboliek is de stijl van schilderen een voortdurend punt van overweging. Welke toets is bruikbaar/noodzakelijk, hoe dik wordt de verf opgetzet? Meestal ligt niets bij voorbaat vast en is dat wel het geval, dan verandert het toch nog gaandeweg.
schip in het ijs

Mijn favoriete schilders

zijn er teveel om op te noemen, maar belangrijk zijn Karel Appel, vanwege zijn kleurrijkheid, Vincent van Gogh, vanwege zijn stijl, Rene Margritte om zijn surrealisme, Maurice de Vlaminck, om zijn durf en composities met hang naar dramatiek, Wassily Kandinsky, vooral de vroegere werken, Corneille, boeiend en naief, Herman Brood vanwege zijn spontaniteit en levensloop, H.J. Moesman, voornamelijk vanwege zijn fenomenale schilderij Het Gerucht en Carel Willink, ook al vanwege zijn surrealisme.